В съзнанието на всеки българин името Шипка е свързано с патриотични спомени и национална гордост. Габрово е удобна отправна точка за една историческа разходка до безсмъртния хълм, дал името на българската свобода.
Самият паметник се намира на връх Столетов (Свети Никола). Съветваме ви да оставите колата в подножието на хълма и да изкачите пеша стъпалата до върха – те са 894 на брой. Горе, освен прекрасната панорамна гледка, можете да разгледате и самия паметник отвътре – на отделните му етажи са изложени експозиции, свързани с Руско-турската освободителна война. Тук ще видите копие на Самарското знаме, както и много снимки, документи и оръжия от онова време.
Историята на паметника е не по-малко интересна. Той е открит през 1934г., а средствата за него са събрани от дарения на българския народ. Пред паметника стои бронзов лъв; историята разказва, че никоя съседна на България държава не искала лъвът да гледа към нея, затова той е обърнат на изток – към морето и към руснаците, дошли като освободители.
Ако пътят ви към Габрово и Шипка е през август месец, може би ще имате късмет да видите уникална възстановка на боевете от лятото на 1877г. Дори и да нямате възможност да стигнете до върха, непременно опитайте от биволското кисело мляко – вкусът няма да ви разочарова и със сигурност ще ви върне на този исторически хълм.