Една от популярните дестинации за туризъм или просто разходка за гостите на Габрово е Дряновският манастир. Той се намира на 15км. от Габрово и 5км. от Дряново, сгушен между високите скали, пазещи спомени още от Априлското въстание.
Манастирът „Св. Архангел Михаил” е основан по време на Второто българско царство, но няколко пъти през турското робство е бил разрушаван и ограбван. В сегашния си вид съществува от 1845г.
През 1876г. четата на Цанко Дюстабанов геройски се отбранява от нападенията на турските башибозуци – сред 200-та души четници са поп Харитон, Бачо Киро и Петър Пармаков. Една седмица четата отбива атаките – от 30 април до 8 май – когато от Шумен пристига Фазлъ паша с осемхилядна армия, която разбива четата и опожарява манастира.
Днес пещерата в близост до Дряновския манастир носи името на Бачо Киро. Тя е с постоянна температура 13,5 градуса, дълбочината й е 3,5км. В нея са открити пещерни рисунки и оръдия на труда от късния Палеолит, както и най-древните останки от мечка на Балканския полуостров.
За любителите на по-дългите разходки има и екопътека в близост до пещерата и манастира. Създадена е през 2000г. и криволичи по каньона на р. Андъка; има дървени мостчета и стълби, водещи до площадки с невероятна гледка. Екопътеката се изминава за 2 часа