Защо ви е Венеция, когато може да видите карнавал и в сърцето на Балкана? Габровският карнавал събира участници и гости от цял свят и за един ден Габрово става още по-пъстро, още по-шумно и весело. Това се случва всяка година по време на майските празници на града; досега карнавалът е бил прекъсван два пъти – веднъж преди Втората световна война до 1964г. и втори път от 1991г. до 1998г.

Днес, вече възроден, карнавалът всяка година има своя тема и приканва всички да погледнат на живота от смешната страна – за него не са страшни министри и президенти, той има готов отговор и за най-страшната криза, и за най-сериозната коалиция. Карнавалът осмива ежедневните проблеми и залепя на лицето една огромна осмивка – почти толкова голяма, колкото и тази на габровската котка.

Котката, като символ на града, е и главен герой на карнавала. В разгара на карнавала, разбира се, тя остава без опашка – кметът, въоръжен с огромна ножица, реже опашката на котката, за да придобие тя вид, подобаващ на габровска котка.

Друг символ на града, Рачо Ковача, чийто паметник се издига насред река Янтра, също има своя карнавален принос. Всяка година Рачо Ковача – основателят на Габрово – получава карнавална премяна от бяла риза, червен пояс и черен калпак с червена китка. Около него се насъбират всички габровски банки, защото, както се говори, той сече монетите в града.